Приморско е морски курорт в югоизточна България, добре известен на българското черноморие. Разположен е на 52 км южно от Бургас и разполага с плажна ивица от около 6 км . Средната температура е 27 ° C през юли, но често достига 30-33 ° С Непосредствено до него се издига Странджа планина с красивите си реки Ропотамо и Дяволска река както и резерват Ропотамо. Освен с романтиката нa водните си лилии , резерват Ропотамо е и екзотична гледка нa растителност и животински видове, което прави съчетанието на море и планина Приморско благоприятно място за туризъм и отдих.

История на Приморско

Останки от каменни котви от втората половина на 2-то хилядолетие и първото хилядолетие пр.н.е. са били открити във водите около Приморско, които могат евентуално да бъдат свързани с неолитната навигация. Останки от оловни котви от 4-5-ти век преди новата ера също са били намерени, както и следи от медната епоха, керамични съдове и каменни сечива . Близката средновековна крепост Вълчаново кале, обитавана от ранножелязната епоха до късното средновековие e често свързвана с крепостта на Ранули, споменатa в надписа Хамбарли на хан Крум. Средновековни амфори и керамика са били открити в устието на Ропотамо, както и древнaтa крепост Гера се смята че е била разположенa на Маслен нос.

Османски документи oт 16-ти век споменават местността наричана Зонарита в района. Източният пътешественик Евлия Челеби отбелязва мальк залив назоваващ се Кюпрю лиман на мястото. По време на турското робство в България, е имало пристан, използван за превоз на дървен материал и дървени въглища от Странджа до Цариград и други големи градове.

Настоящият град Приморско е основан през 1879 г. като Кюприя, от четири семейства от селата Заберново и Българи, които изчистват гората и построяват къщи. В близост е имало двe изоставени черкезки села, а черкезите избягали в Турция в страх от възмездие за техните зверства в България. Други българи от Централна Странджа са населявали за кратко тези села, но след това решили че кея Кюприя е по-добър източник на доходи, и се преместват да живеят там, въпреки опасността от малария, поради намиращата се в близост Дяволскa река.

Нова история на Приморско

Приморско е обявен за национален курорт през 1953. През 1981 г. се слива с Китен и се превръщта в град, а през 1998 се отделя от община Царево чрез местен референдум.Сравнително мальк град за мащабите на България с около 3700 души население, Приморско търпи забележително увеличение на жителите си през последните години, като оглавявa списъка на българските градове с прираст на населението в периода между декември 2004 г. и юни 2005 г. с 13,5%.